Organ Bağışının Önemi
15 Şubat 2018


ORGAN BAĞIŞI NEDİR?
Bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir.

KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?
29 Haziran 1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan kişiler organ bağışında bulunabilir. 
Organ bağışında bulunma şartlarına haiz olan herkes, beklenmedik ölümleri halinde organlarını bağışladığına dair bir belgeyi iki şahit huzurunda doldurup, organ bağışı yaptığını belgelendirebilir. Bağışçının hazırlanan doku ve organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağış işleminin yerine getirilmesini sağlayacaktır. Organ bağışı kararının aile ile paylaşılması daha sonra çıkabilecek problemleri önleyecektir. 

ORGAN BAĞIŞI YAPTIKTAN SONRA FİKİR DEĞİŞTİREBİLİR MİYİM?
Evet, değiştirebilirsiniz. Şayet organ bağışından vazgeçerseniz organ bağış kartını kırıp atmanız yeterlidir. Aynı şekilde ailenizi de bu durumdan haberdar etmelisiniz.

ORGAN NAKLİ NEDİR?
Görev yapamayacak kadar hasta ve hatta bedene zararlı hale gelen bir organın, bir yenisi ve sağlamı ile değiştirilebilmesi işlemine "Organ Nakli" veya "Organ Transplantasyonu" denir.

ORGAN NAKLİ KİMLERDEN HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?
Nakil ameliyatlarında kullanılan organların bir kısmı canlıdan (genellikle 4. dereceye kadar akrabalardan) veya yoğun bakım ünitelerinde makineye bağlı olarak tedavi gördüğü sırada beyin ölümü gerçekleşen kişilerden sağlanmaktadır.